Geen categorie

Niemand is anders dan jouzelf

Niemand is anders dan jouzelf

Wat hebben Mandela, Tony Robbins, Obama, Steve Jobs, en Robin Hood met elkaar gemeen?
Ze zijn allemaal mens, ieder van ons is in wezen hetzelfde. Natuurlijk zijn er individuele verschillen, de een presteert meer dan de ander. Maar wat werkelijk in ons is is allemaal hetzelfde.

De keuze maken om je leven te verbeteren is de keuze die we allemaal hebben. De keuze om onze doelen na te streven hebben we allemaal. We bezitten allemaal hetzelfde kiesrecht. We kunnen allemaal kiezen om het juiste te doen of het onjuiste. We kunnen kiezen om angst in ons zelf te bevestigen of we kunnen kiezen om de liefde in ons zelf te bevestigen. We bezitten allemaal angst en allemaal liefde. Wanneer we denken dat andere anders zijn dan ons zelf. Wanneer we denken dat andere beter zijn dan onszelf verkeren we in een waan. We denken dat we nooit succesvol kunnen worden omdat we niet zijn zoals Steve Jobs.
We denken dat we de wereld niet kunnen veranderen zoals Mandela dat heeft gedaan. Maar Mandela en Steve Jobs waren slechts mensen als jij en ik. Natuurlijk waren de omstandigheden waarin zij zich bevonden anders. Maar de keuze om het beste te maken van de omstandigheden waarin zij zich bevonden is hetzelfde. Misschien waren hun omstandigheden nog wel lastiger dan die waarin wij ons bevinden. Natuurlijk had Mandela een andere persoonlijkheid dan wij, natuurlijk waren er totaal andere omstandigheden.

Maar op een fundamenteel niveau is er een gelijkheid tussen ons en Mandela. De kracht, de wijsheid en intelligentie die hij gebruikt heeft bezitten wij ook. Anatomisch gezien heeft iedereen hetzelfde lichaam. Iedereen bezit een arm om een glas mee vast te pakken. Zo heeft ook ieder individu toegang tot universele wijsheid. Ieder mens bezit de psychische kracht om boven zichzelf uit te stijgen. Om datgene te doen wat voorbij de ‘normale’ grens ligt. Om uit de comfort zone te stappen. Om je niet te identificeren met een hulpeloos slachtoffer. Iedereen bezit de mogelijkheid om zich te identificeren met een slachtoffer. Maar ook iedereen bezit de mogelijkheid om zich te identificeren met de held. Op een diep fundamenteel niveau begrijpt ons bewustzijn wat het is om een slachtoffer te zijn en wat het is om een held te zijn. Als we voor onszelf de keuze maken om op dat fundamentele niveau te kiezen om onszelf als held te beschouwen in plaats van een slachtoffer, dan kan de richting van ons leven een andere kant uit gaan. Wanneer we kiezen voor de held dan verzamelt onze geest alle aspecten die hierbij horen. We worden krachtig, sterk, wijs en moedig. Wanneer we voor slachtofferschap kiezen worden we zwak, beschadigd, en verdrietig. We gaan opzoek naar een podium die de rol voor ons zal bevestigen. We gaan een publiek zoeken dat graag een slachtoffer op het podium wil zien. Het is de rol die je voor jezelf aanneemt die fundamenteel belangrijk is. Als we voor de held kiezen dan staan we zelfverzekerd op het podium. Dan juicht het publiek als wij een overwinning begaan. Dan bestaan de scènes die gespeeld gaan worden uit het overwinnen van angst. Dan is de beloning glorie in plaats van verdoeming.

In het leven kunnen we kiezen. In het leven kunnen we bepalen welke rol wij willen spelen. Ieder moment kunnen we bepalen welke rol wij spelen. Als we te laat zijn voor de trein dan kunnen we het slachtoffer spelen die de trein gemist heeft. Of de Held die met hoop op de volgende trein wacht zodat hij in kan stappen om op weg te gaan naar een nieuw avontuur. Is het de held die verantwoordelijkheid neemt om de vaatwasser uit te ruimen en zijn moeder helpt met het huishouden. Of is het slachtoffer dat geen zin heeft om de vaatwasser uit te ruimen en zich als slaaf opstelt. Is het de vaatwasser die hem de zweepslag toe dient om zijn lijden te bevestigen? De keuze tussen held of slachtoffer. Bezit ieder mens. Het is een onderdeel van onze psychische anatomie. Een fundamenteel onderdeel van ons wezen. Hoe vaker wij kiezen voor om ons te identificeren met de held hoe meer wij de kwaliteiten van een held weerspiegeld zullen zien in ons gedrag.

Hang posters op in je kamer van helden. Lees boeken (autobiografieën) over helden. Zorg dat de Held vooraan in je hoofd leeft. Zorg dat de Held de aan het stuur staat. Een Mandela, Steve jobs of Obama, zijn mensen zoals jij en ik. En bezitten over dezelfde keuze om ons te identificeren met de held. Door te denken dat we anders zijn dan succesvolle mensen sluiten wij ons af van de mogelijkheid om succesvol te zijn. In ons eigen leven en op onze eigen manier. Het zijn niet de specifieke dingen die de Held doet maar de grondhouding van de Held zelf. De Grondhouding van de held is om te strijden voor het goede, om het goede te doen voor iets groters dan zichzelf. De held is blij om zichzelf op te offeren voor het goede. Niet omdat hij bang is om te verliezen bij het offeren maar omdat hij vertrouwen heeft in het goede. De Held weet dat het goede altijd het kwade zal overwinnen, en vanuit dat besef handelt hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *